NAJNOVI NASLOVI:

kultura
Проф. Далибор Јовановски: Како Грција ја присвои Античка Македонија
Недела, 25 Февруари 2018 17:43   

Од окупатор до национален мит – Античка Македонија во почетоците на современата грчка држава, на оваа тема во својата најнова колумна пишува еден од најдобрите познавачи на историските и актуелни односи меѓу Македонија и Грција.

Повеќе...
 
ЗОШТО БУГАРИТЕ ГО ЗАБРАНИЛЕ ОВА СВЕДОШТВО: Единствен примерок од весник од 1938-та кој Бугарите го забраниле, целосно посветен на Гоце Делчев
Недела, 25 Февруари 2018 15:53   

Што пишува во весникот што требало да биде објавен по повод 35-годишнината од смртта на Гоце Делчев и Илинденското востание и зошто тој бил забранет од бугарската цензура?

Повеќе...
 
(видео) Гостивар си доби своја химна!
Вторник, 20 Февруари 2018 16:23   


„Фаворити бенд“ од Гостивар, кои веќе 15 години во ист состав ја негуваат македонската изворна и новокомпонирана народна и забавна песна, го промовираат својот најнов проект, посветен на нивниот град Гостивар со наслов „Песна за Гостивар“, песна која е во модерна етно – фолк верзија.

Повеќе...
 
ГРЧКИ ЛЕВИЧАРИ СО БАРАЊЕ: Шеесет истакнати Грци бараат на Македонија да и биде дозволено да го користи името
Понеделник, 19 Февруари 2018 23:06   

И покрај противењето на Атина, шеесет истакнати грчки левичари во петицијата објавенa во печатените медиуми во четвртокот ја соопштиле својата

одлука, соседна Македонија да биде признаена под уставното име.

Повеќе...
 
(видео) Прав Македонец ќе заплаче на оваа песна!
Недела, 18 Февруари 2018 15:47   

Влатко Миладоноски од Кичево на Гоце Фест 2018 освои прва награда од Публика со неговата композиција „Велат не нема“, како и уште две награди, за сценски настап и

специјална награда од Здружението на деца бегалци од Егејскиот дел на Македонија.

Повеќе... Последно освежено ( Недела, 18 Февруари 2018 15:55 )
 


Страница 1 од 13