NAJNOVI NASLOVI:

ГРЧКИ ЛЕВИЧАРИ СО БАРАЊЕ: Шеесет истакнати Грци бараат на Македонија да и биде дозволено да го користи името
Понеделник, 19 Февруари 2018 23:06   

И покрај противењето на Атина, шеесет истакнати грчки левичари во петицијата објавенa во печатените медиуми во четвртокот ја соопштиле својата

одлука, соседна Македонија да биде признаена под уставното име.


„Десетици земји ја признаа Република Македонија под тоа име и таа е вклучена во јазикот и свеста во целиот свет, со исклучок на грчките националисти”, изјавија

потписниците на петицијата, која беше објавена во четвртокот од страна на весникот Елефтеротипија.

Официјална Атина го блокираше меѓународното признавање на соседните земји под името Македонија, велејќи дека тоа е дел од грчкото наследство. Затоа во Обединетите

нации во 1993 година беше примена под привременото име Поранешна Југословенска Република.