NAJNOVI NASLOVI:

“Малбурн, Перт, Сиднеј, Малме, ќе бидат епицентарот на МАКЕДОНЦИТЕ во недела. Еве како одат подготовките на хероите”
Четврток, 01 Март 2018 14:17   

Maкедонците ширум светот се креваат на нозе! Мотив им е заштитата на светото вековно име на државата и спасување на националниот идентитет и државни обележја.

Македонија постоела и ќе постои, НЕ ЗА ПРОМЕНАТА НА ДРЖАВНОТО ИМЕ!


Граѓанското движење #НиеСмеМакедонија организира свестки протест на 15 локации во светот речиси истовремено во одбрана на меѓународно признатото право за

самоопределување и заштита на македонскиот идентитет.

Големите протести под мотото “ДОСТА БЕШЕ” се планирани за 3 и 4 март и ќе започнат на 3-ти во Вашингтон и Малме и ќе продолжат на 4-ти март во Перт, Сиднеј,

Мелбурн, Брисбејн во Австралија и Окланд во Нов Зеланд.

Кулминацијата се очекува на европско тло, каде протести ќе се одржат во Холандија, Германија, Италија, Малта, Чешка, Словенија, како и на плоштадот Македонија во

Скопје.

Во повикот на движењето #НиеСмеМакедонија се вели:

“Поканете ги своите семејства, роднини и пријатели и бидете дел од овој историски настан. Македонците низ светот го креваат својот глас за Македонија”.

Она што започна изминатиот период во повеќе европски метрополи, како и масовниот протест во Скопје на 27 февруари, се чини се прелеваат низ целиот свет.


Свеста на Македонците за заштита на државното име расте!

“Дијаспората никогаш на колена, излегувавме и секогаш ќе излегуваме. За сите нас се работи. Македонија пред се и над се. Силата е во народот а не во политичарите”,

порачаа од #НиеСмеМакедонија.