NAJNOVI NASLOVI:

МАКЕДОНСКАТА ДИЈАСПОРА СО ПИСМО ДО ЕРДОГАН: Македонците од Америка бараат Ердоган да стави вето на Македонија за влез во НАТО
Сабота, 10 Февруари 2018 00:39   

Лига на Македонци од Америка (ЛОМА) му испрати писмо на турскиот амбасадор во САД, Сердар Килич, барајќи од Турција да стави вето за прием на Македонија во НАТО ако Грција продолжи да ја принудува да си го смени името.


Значи, потребна ни е вашата поддршка. Ако Македонија е присилиена да си го промени своето уставно име со цел да му се придружи на НАТО, тогаш бараме Турција да стави вето (или да вети дека ќе стави вето) на пристапувањето на Македонија во НАТО.

Тоа би бил храбар чекор од страна на Турција и одлуката не би била лесна, но има неколку придобивки од ветувањето за вето за членството на Македонија во вакви околности:


„Искрено ги цениме поддршката од Турција за Македонија и неодамнешните изјави на претседателот Ердоган во одбрана на македонското име и идентитет. Ви благодариме за вашето пријателство. Посакуваме сегашното македонско раководство да ги брани

македонското име и идентитет на ист начин како што вие ветивте да ја штитите Македонија, нејзиното име и нејзиниот идентитет.

Тоа ќе докаже дека политиката на вето на НАТО дозволува една нација да го прекрши правото на друга суверена нација за самоопределување.Тоа може да го притисне НАТО за да ја принуди Грција да се откаже од ветото;Тоа ќе му покаже на светот дека

ветото од Грција е ирационално, детинесто и опасно;Тоа ќе покаже дека политиката на вето на НАТО е во спротивност со нејзината политика на отворени врати;Тоа ќе ги попречи напорите на Грција за искоренување на македонското име и идентитет од

постоењето;Тоа ќе го принуди македонското раководство да го преразгледа откажувањето од името и од идентитетот;

тоа што се без страв и заплашување“, стои во писмото потпишано од соосновачот на ЛОМА, Виктор Синадиноски.Дозволете ни да го зајакнеме ова македонско-турско пријателство заради зачувување на македонското име и идентитет; да застанеме заедно

и да го поразиме грчкиот ултранационализам, така што и двата наши народа да можат слободно да бидатДодека Македонија и Турција го ставија минатото зад нив, се чини дека Грција живее во минатото со цел да ги оправда своите шовинистички и

иредентистички аспирации.


Турција беше подобра опција отколку паѓањето в раце на соседи како Грција, Бугарија и Србија.Јане Сандански, познатиот македонски бунтовник кој веруваше во Македонија на Македонците, на крајот застана на страната на Турција, бидејќи сфати дека и

покрај 500. години под Отоманска власт, сојузот со Турција беше единствениот начин да се заштитат и зачуваат македонската нација и идентитет. Сојузувањето со


На Македонија ѝ треба пријател.Македонскиот народ и нација се наоѓаат во ќош. Со децении ние Македонците бевме присилувани од Грција само да преживееме. Македонија и нејзиниот народ пропуштија поголем економски и социјален напредок поради

пречките од Грција. Ние Македонците сме омаловажувани, непочитувани и малтретирани.