NAJNOVI NASLOVI:

Македонците не ги спречи ниту студот и снегот да го дигнат својот глас против Владата која заговара промена на името на Македонија
Среда, 28 Февруари 2018 00:53   

Протестот на демонстрантите за промена на уставното име започна некаде по 18 часот пред Мисијата на Европската унија во центарот на градот. Неколку илјади граѓани

оттаму протестниот марш го насочија кон булеварот „Свети Климент Охридски“ и улицата „Димитрие Чуповски“ каде масата во моментов се позиционира пред Собранието на

Република Македонија.


Демонстрантите бараат крај на преговорите за името, повлекување на Законот за употреба на јазиците, повлекување на договорот за добрососедство со Бугарија и

ослободување на притворените за настаните од 27 април во Собранието.

Протестот е поддржан од Светскиот Македонски Конгрес, Движењето “СУМ“ Сите за унитарна Македонија, Сојузот на здруженијата на Македонците од Егејскиот дел на

Македонија МАКЕДОН, Сојузот на Македонците со исламска религија, Македонски манифест, здруженијата на бранителите и македонските патриотски здруженија.

Првите впечатоци се дека протестот помина мирно ,достоинствено и во голема бројност со оглед на временските услови,се преетпоставува дека имало 27000-40000

присутни на протестот што е доста висока бројка за работен ден и без партиска поддршка,ова треба да даде јасен сигнал на политичарите дека народот не сака да му се

менува името и  Уставот со цел пшромена на името на државата и идентитетот а властите се должни тоа да го почитуваат.