NAJNOVI NASLOVI:

Црковната општина од Лозана "Собор на сите македонски светители " на едно место ги собра сите македонци во Швајцарија
Недела, 14 Мај 2017 16:12   

Изминатиот викенд македонската дијаспора во Швајцарија се собра на едно место и уживаше во прекрасните македонски звуци на беспрекорно организираниот концерт. Забавата беше

организирана од и во име на Црковната општина од Лозана “Собор на сите Македонски светители”, со предлог и донација на еден од македонските верници кој живее во францускиот дел од

Швајцарија. Цлета на забавата беше да се запознае македонскиот народ во Швајцарија и подалеку со постоењето и активностите на црковната општина од Лозана “Собор на сите

Македонски

светители”. Сето тоа беше пропратено со заедничко дружење на македонците во најголем можен број, како и целта да се покаже дека се најбројни во францускиот дел од Швајцарија. Со

бесплатниот влез на забавата се упати порака дека треба сите да учевствуваат во донации, при што , секој по своја желба или можност да се помогне и постигне до остварување на

сопствен црковен објект. Забавата помина во беспрекорно дружење, игра и песна, каде во преполната сала со македонци, кои покажаа дека ја почитуваат својара култура, музика и

вера.Со оглед на големиот број на македонци како и знаејќи дека има уште многу македонци во овој дел од Швајцарија, се потврдува дека македнскиот народ има потреба од своја црква

во овој регион.

Токму затоа црковната општина ќе продолжи и понатаму во своите напори за да се обезбеди црковен простор кој ќе биде отворен за секој македонец. Притоа, раководството од црковната

општина упатува покана до сите македонци кои живеат во Швајцарија а и подалеку за присуство на наредните настани кои ќе бидат најавени и организирани. Од таму изразуваат огромна

благодарност до сите учесници во организацијата на оваа забава, меѓу кои и до сателитската ИН телевизија.