NAJNOVI NASLOVI:

ВО НОВ ЗЕЛАНД ПАДНА СНЕГ СРЕД ЛЕТО
Петок, 23 Февруари 2018 02:21   

Снегот оваа година изненади жители на многу места на кои оваа појава не е вообичаена. Откако забеле песокот во Сахара, снегот ги изненади и Новозеланѓаните и тоа на сред лето.


.

Циклон од четврта категорија наречен Гита донесе во Нов Зеланд големи дождови и снег во повисоките предели. Ветровите дуваа со брзина од 140 км/ч, а за само 18 часа паднаа повеќе до 200 мм дожд, што е третина од годишниот просек.

Скијалиштето Коронет Пик е приекриено со 15 см снег. Менаџерот на скијалиштето Рос Лоренс рече дека на некои места има и до 50 см снег, пишува Дејли Мејл.

„Сетете се дека е февруари, сонцето наскоро ќе излезе“, вели тој.

Повеќе од 6.000 луѓе останаа изолирани од светот, а повеќе илјади останаа без струја. Поради бурата затворени се и повеќе од 120 училишта.

mactel.com.au