NAJNOVI NASLOVI:

Dijasporata denes
Македонците се потомци на Александар Велики - потврди националниот универзитетски центар во Мадрид!
Четврток, 25 Мај 2017 12:45   

Еминентниот национален универзитетски центар за биотехнолошки информации во Мадрид Шпанија при направеното испитување на ДНК компарација на ХЛА гени за потеклото на медитеранските

народи потврди дека Македонците припаѓаат на старата медитеранска група на народи во кои припаѓаат и Иберијците и Баскијците, Северните Африканци, Италијанцие, Евреите, Либанците,

Ерменците и Иранците(Персијанци).

Повеќе...
 
(ФОТО+ДОКУМЕНТ) Путин: Словенската писменост во Русија е дојдена од македонска земја
Четврток, 25 Мај 2017 12:35   

Рускиот претседател Владимир Путин му рекол на македонскиот колега Ѓорге Иванов дека словенската писменост во Русија е дојдена од македонска земја, информира бугарски Блиц.

Повеќе...
 
ВИДЕО: Во локва крв oд длабочините на морето испливало чудовиште на површината
Петок, 19 Мај 2017 08:32   


На една од магичните индонезиски плажи, локалните жители забележале глетка како од хорор филм.

Повеќе...
 
Црковната општина од Лозана "Собор на сите македонски светители " на едно место ги собра сите македонци во Швајцарија
Недела, 14 Мај 2017 16:12   

Изминатиот викенд македонската дијаспора во Швајцарија се собра на едно место и уживаше во прекрасните македонски звуци на беспрекорно организираниот концерт. Забавата беше

организирана од и во име на Црковната општина од Лозана “Собор на сите Македонски светители”, со предлог и донација на еден од македонските верници кој живее во францускиот дел од

Швајцарија. Цлета на забавата беше да се запознае македонскиот народ во Швајцарија и подалеку со постоењето и активностите на црковната општина од Лозана “Собор на сите

Македонски

светители”. Сето тоа беше пропратено со заедничко дружење на македонците во најголем можен број, како и целта да се покаже дека се најбројни во францускиот дел од Швајцарија. Со

бесплатниот влез на забавата се упати порака дека треба сите да учевствуваат во донации, при што , секој по своја желба или можност да се помогне и постигне до остварување на

сопствен црковен објект. Забавата помина во беспрекорно дружење, игра и песна, каде во преполната сала со македонци, кои покажаа дека ја почитуваат својара култура, музика и

вера.Со оглед на големиот број на македонци како и знаејќи дека има уште многу македонци во овој дел од Швајцарија, се потврдува дека македнскиот народ има потреба од своја црква

во овој регион.

Токму затоа црковната општина ќе продолжи и понатаму во своите напори за да се обезбеди црковен простор кој ќе биде отворен за секој македонец. Притоа, раководството од црковната

општина упатува покана до сите македонци кои живеат во Швајцарија а и подалеку за присуство на наредните настани кои ќе бидат најавени и организирани. Од таму изразуваат огромна

благодарност до сите учесници во организацијата на оваа забава, меѓу кои и до сателитската ИН телевизија.


 
“Ти си мојот живот” нов видео запис на Боби Спасенцовски
Вторник, 09 Мај 2017 20:03   

Боби Спасенцовски деновиве во соработка со Ин продукција го сними новиот видео запис за песната “Ти си мојот живот ”. Станјува збор за балада, нешто поразлично од досегашниот репертоар на Боби.

Повеќе...
 


Страница 9 од 19