NAJNOVI NASLOVI:


Dijasporata denes
Црковната општина од Лозана "Собор на сите македонски светители " на едно место ги собра сите македонци во Швајцарија
Недела, 14 Мај 2017 16:12   

Изминатиот викенд македонската дијаспора во Швајцарија се собра на едно место и уживаше во прекрасните македонски звуци на беспрекорно организираниот концерт. Забавата беше

организирана од и во име на Црковната општина од Лозана “Собор на сите Македонски светители”, со предлог и донација на еден од македонските верници кој живее во францускиот дел од

Швајцарија. Цлета на забавата беше да се запознае македонскиот народ во Швајцарија и подалеку со постоењето и активностите на црковната општина од Лозана “Собор на сите

Македонски

светители”. Сето тоа беше пропратено со заедничко дружење на македонците во најголем можен број, како и целта да се покаже дека се најбројни во францускиот дел од Швајцарија. Со

бесплатниот влез на забавата се упати порака дека треба сите да учевствуваат во донации, при што , секој по своја желба или можност да се помогне и постигне до остварување на

сопствен црковен објект. Забавата помина во беспрекорно дружење, игра и песна, каде во преполната сала со македонци, кои покажаа дека ја почитуваат својара култура, музика и

вера.Со оглед на големиот број на македонци како и знаејќи дека има уште многу македонци во овој дел од Швајцарија, се потврдува дека македнскиот народ има потреба од своја црква

во овој регион.

Токму затоа црковната општина ќе продолжи и понатаму во своите напори за да се обезбеди црковен простор кој ќе биде отворен за секој македонец. Притоа, раководството од црковната

општина упатува покана до сите македонци кои живеат во Швајцарија а и подалеку за присуство на наредните настани кои ќе бидат најавени и организирани. Од таму изразуваат огромна

благодарност до сите учесници во организацијата на оваа забава, меѓу кои и до сателитската ИН телевизија.


 
“Ти си мојот живот” нов видео запис на Боби Спасенцовски
Вторник, 09 Мај 2017 20:03   

Боби Спасенцовски деновиве во соработка со Ин продукција го сними новиот видео запис за песната “Ти си мојот живот ”. Станјува збор за балада, нешто поразлично од досегашниот репертоар на Боби.

Повеќе...
 
Зоре Мицевска сними спот за нејзината најнова песна "Лоша Навика"
Вторник, 09 Мај 2017 19:18   

Зоре Мицевска го заврши снимањето на нејзиниот најнов спот за песната “Лоша навика”. Песната е дело на нејзиниот соработник Артан Кастрати, а спотот го изработи ИН Продукција.

Повеќе... Последно освежено ( Вторник, 09 Мај 2017 20:00 )
 
Нови правила за добивање австралиско државјанство
Среда, 03 Мај 2017 22:11   

Австралија ги заострува критериумите за добивање државјанство. Подобро познавање на англискиот јазик, подолг престој во земјата и доказ за интеграција, како што е работен ангажман, се дел

од заострените мерки кои оваа земја има намера да ги воведе, соопшти австралискиот премиер Малколм Тербнул.

Повеќе...
 
ГРЦИЈА ПОДГОТВУВА КАМПОВИ ЗА БЕГАЛЦИ ОД МАКЕДОНИЈА: Очекуваат граѓанска војна
Среда, 03 Мај 2017 18:29   

Грција се подготвува за изградба на прифатни центри за бегалци од Македонија во случај на граѓанска војна во земјава. Камповите би биле лоцирани во Кукуш и во нив бегалците би останале

додека не се смири ситуацијата во Македонија.

Повеќе...
 


Страница 2 од 11